Oproepkrachten horeca en nul urencontracten na 3 maanden in vaste dienst

 

Steeds meer ondernemers en MKB-ers in de horeca kiezen ervoor om personeel zelf in dienst te nemen via een 0-uren contract, de zogenoemde oproepkrachten. Hiermee heb je als bedrijf niet de verplichting van vaste medewerkers en kun je op de kosten besparen van bijvoorbeeld een uitzendkracht. De ideale oplossing? Dat denken wij niet, je neemt hier namelijk een groot risico mee. Een oproepkracht kan namelijk na 3 maanden al in vaste dienst komen. Een situatie die elk bedrijf zou moeten voorkomen!

 

Oproepkrachten horeca ongemerkt in vaste dienst

We zien het steeds vaker bij onze opdrachtgevers, oproepkrachten komen onverwachts en vooral ongewenst in vaste dienst. Als u dit wilt voorkomen zijn er een aantal zaken van belang. Dit zijn de verschillende soorten contracten voor oproepkrachten:

  1. Oproepkracht met een voorovereenkomst; oproepkracht beslist zelf of hij gaat werken
  2. Nul-urencontract: werken op basis van oproep werkgever
  3. Min-max contract: oproepkracht werkt een min-max aantal uur per speficieke periode

In veel gevallen zijn bedrijven niet op de hoogte van de risico’s die het werken met oproepkrachten met zich meebrengt.  De oproepkracht komt namelijk in vaste dienst in 2 specifieke situaties:

  1. Wanneer er gedurende drie maanden elke week wordt gewerkt
  2. Wanneer er ten minste 20 uur per maand wordt gewerkt

Wanneer dit het geval is komt de oproepkracht onverwacht en ongewenst in vaste dienst. Het gevolg hiervan is dat de betreffende werknemer (voorheen oproepkracht) recht krijgt op werk, salaris, vakantiedagen en loon bij ziekte. 

 

Slim omgaan met uw oproepkrachten

Er zijn verschillende manieren om dit probleem te voorkomen. Zo kunt u rekening houden met de bovenstaande regelgeving en een oproepkracht bijvoorbeeld minder dan 20 uur inzetten per maand. Een andere manier is om de bettreffende medewerker gedurende 3 maanden één week niet te laten werken. In de praktijk zal blijken dat dit soort maatregelen lastig zijn door te voeren en snel vergeten worden in de waan van de dag. Vanuit onze ervaring met flexibel personeel en uitzenden kunnen praktische mogelijkeden aanbieden om te voorkomen dat uw oproepkrachten in vaste dienst komen:

  • Payroll: Via een payroll constructie komen uw oproepkrachten in dienst bij A&F en voorkomt u hiermee het probleem dat ze in vaste dienst kunnen komen. Wij worden juridisch werkgever en verzorgen de administratie en verloning verzorgen voor een vaste fee per uur.  Alles over A&F payroll
  • Payroll plus: hiermee combineert u alle voordelen van payroll en verzorgen wij de werving en selectie van uw medewerkers. Vanuit onze grote pool professionals en studenten zijn we goed in staat een match te maken met uw bedrijf. Alles over payroll plus
  • Uitzendkrachten: u kunt uiteraard ook gebruik maken van onze grote pool oproepkrachten voor in de bediening, achter de bar of in de keuken. Bekijk de mogelijkheden

 

Heeft u vragen over dit artikel of wenst u vrijblijvend van gedachten te wisselen? Neem dan direct contact met ons op!

 

 

 

 

Mocht u meer over dit onderwerp willen lees dan ook de volgende artikels:

Nul urencontract fors risico voor werkgever

Oproepkracht sneller in vaste dienst. 

 

 

 

 

 

horeca uitzendbureau
horeca uitzendbureau
horeca uitzendbureau

 


horeca uitzendbureau